Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η μεγάλη συνάντηση του Ριζίτικου στην Ελεύθερνα


Στις 29-1-2011 πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πανόραμα η  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτιστικού συλλόγου Ελεύθερνας .
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το αρχαιότερο Κρητικό σωματείο στο χώρο του ριζίτικου τραγουδιού «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ», η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού του πολιτιστικού συλλόγου «ΚΟΥΜΩΝ» και η ομάδα ριζίτικου των νέων της «ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ».

Στον Ιερό τόπο της Ελεύθερνας μέσα από αυτή την εκδήλωση αναδείχθηκε σε όλη της την έκταση, η κοινή κληρονομική αίσθηση μιας πανάρχαιας βοής, μέσα από το άκουσμα ύμνων πατρογονικών  που κινούνταν κάθετα από τα έσχατα βάθη του παρελθόντος. Φάνηκε για μια φορά ακόμη, ότι τα ριζίτικα τραγούδια αποτελούν ίσως μοναδικό φαινόμενο αυτοσυντήρησης αντοχής κι αντιστάσεως ενάντια στη φθορά και το ξεθώριασμα που επιφέρει ο χρόνος. 

Από το απρόσιτο κάστρο των Λευκών Ορέων ο παραδοσιακός σύλλογος «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ» με το τραγούδι του, έφερε σε επαφή το κοινό με τις «ρίζες», αποδεικνύοντας ότι έχουν κρατηθεί αναλλοίωτες και ζωντανές όλες οι καταβολές της φυλής, ένα τραγούδι που εκφράζει σε όλους τους τόνους την ψυχική επαφή των ανθρώπων με τους προγόνους, το περιβάλλον και την ιστορία.
Σε αυτή την μεγάλη συνάντηση οι ομάδες ριζίτικου των ΚΟΥΜΩΝ και της ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ συνέδεσαν τις ρίζες της Μαδάρας με τις ρίζες του Βρύσινα και του Ψηλορείτη σε μια μυσταγωγική βραδιά, φανερώνοντας ότι οι δεσμοί που μας ενώνουν με το παρελθόν είναι ακατάλυτοι. Ότι γνήσιο υπάρχει στη ζωή μας, έχει τις ρίζες βαθιά στη ζωή των προγόνων και απλώνεται σαν κοινή συνείδηση, που εκφράζει το ζωντανό χρώμα της διαρκώς ανανεωμένης ιστορικής μας ζωής.

Οι κάτοικοι της Ελεύθερνας επεφύλαξαν μια μοναδική φιλοξενία στου καλεσμένους προσφέροντας ντόπιο κρασί ,κρέας και παραδοσιακούς μεζέδες ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με το αυθεντικό Κρητικό συγκρότημα του Γ. Τζουγανάκη όπου  η συνοδεία του ήχου της ασκομπαντούρας απογείωσε το κέφι των παρευρισκομένων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Μαρινάκης οι αντιδήμαρχοι Π. Μπιρλιράκη, Κ Ηλιακής, Χαρκιανάκης  Σκορδίλης

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ελεύθερνας και επικεφαλής της ομάδας του ριζίτικου κ Κατσαμάς αφού ευχαρίστησε τον κύριο Πενθερουδάκη για την προσφορά του ως δάσκαλος στα παιδιά της Ελεύθερνας, στην συνέχεια προσφώνησε  τον πρόεδρο του  συλλόγου των Χανίων απονέμοντας τιμητική πλακέτα λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ο ιστορικός, λαογραφικός σύλλογο Χανίων, «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ», επί 35ετία και πλέον….διδάσκει τα λευκορίτικα ή ριζίτικα τραγούδια…είναι γνωστό πανελλήνια ότι οι «Κρητικές Μαδάρες» έχουν πραγματοποιήσει 16 ηχογραφημένες εκδόσεις σε δίσκους, κασέτες και CD στις οποίες περιέχονται πάνω από 200 λευκορίτικα ή ριζίτικα άσματα με αποδιδόμενους όλους σχεδόν τους διασωθέντες σκοπούς των ριζίτικων…συνεχίζουν να παρέχουν τη βοήθεια τους και τις γνώσεις τους, που αποκόμισαν επί 10ετίες σε όλους τους συλλόγους της Κρήτη όπως και στους συλλόγους  της Ελεύθερνας και των Κούμων Ρεθύμνου
Σας ευχαριστούμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου