Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η Συντέλεια του 2012 και το Ημερολόγιο των Μάγιας


Στο προηγούμενο άρθρο ασχολήθηκα με τα διάφορα εσχατολογικά σενάρια για την καταστροφή του κόσμου το 2012. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσω το Ημερολόγιο των Μάγιας, διότι πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς στο «βεβαρυμμένο» από παρόμοιες προφητείες 2012.

Η θεωρία για το πώς θα μας ξεκάνουν οι θεοί των Μάγιας λέει ότι θα μας πνίξουν, σύμφωνα με την τελευταία σελίδα του Κώδικα της Δρέσδης, το Τέλος του Κόσμου θα έρθει με νερό. Σύμφωνα με απεικονίσεις του κώδικα, ο θεός του κατακλυσμού ανοίγει «τις στρόφιγγες» πλημμυρίζοντας τον κόσμο, σε μια ημερομηνία όπου οι περισσότεροι αντιστοιχούν την 21η Δεκεμβρίου του 2012!.
Για τους ειδικούς επιστήμονες, οι «προφητείες» των Μάγια για το Τέλος του Κόσμου είναι σκέτη μυθολογία. Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια, στο οποίο βασίζεται όλη η σχετική «καταστροφολογία», ναι μεν μετράει τον χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, αλλά δεν σταματάει εκεί. Οι Μάγια είχαν κυκλική αντίληψη του χρόνου και το ημερολόγιό τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι κι αυτό κυκλικό.
Η ημερομηνία αυτή είναι το τέλος της περιόδου μακράς μέτρησης των Μάγιας, αλλά στη συνέχεια αρχίζει και πάλι, κάνοντας λόγω μάλιστα για μια «Χρυσή Εποχή» , μετά τον κατακλυσμό, που προφανώς οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν να βιώσουν εφόσον ως λαός έχει εξαφανιστεί, κάτω από περίεργες συνθήκες και για άγνωστους λόγους
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα ;
Γιατί να προβλέψουν οι Μάγιας το τέλος του δικού Μας κόσμου το 2012 και δεν προέβλεψαν το ανεξήγητο Δικό τους Τέλος;
Το Ημερολόγιο των Μάγιας
Οι Μάγιας εκτός από τα εξελιγμένα μαθηματικά και την αστρονομία τους, είχαν και το προνόμιο της τοποθεσίας σε σχέση με την παρατήρηση του Ήλιου. Οι περισσότερες πόλεις τους ήταν πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου και σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη, κατά τη διάρκεια του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος περνάει ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους το μεσημέρι και δεν σχηματίζει σκιά. Για την μέτρηση του χρόνου είχαν αναπτύξει πολύπλοκα συστήματα, βασιζόμενοι σε απίστευτης ακρίβειας αστρονομικές μελέτες, έφθαναν σε απώλεια μόνο μίας ημέρας ανά 6000 χρόνια. Οι ιερείς των Μάγιας υπήρξαν εξαίρετοι παρατηρητές των αστρικών κινήσεων, «προφητεύοντας» δια μέσου των κινήσεων τους, το μέλλον.
Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν πολλά ημερολόγια, που είχαν, χρησιμότητα στην γεωργία και στον καθορισμό των θρησκευτικών και κοινωνικών γεγονότων.
Τα κυριότερα ημερολόγια σε ταυτόχρονη χρήση ήταν δύο. Το σεληνιακό «ιερό» ημερολόγιο «Tzolkin», που ήταν προσαρμοσμένο στο εικοσαδικό αριθμητικό τους σύστημα, και στον κύκλο σοδειάς. Έτος 260 ημερών, (όσες και οι ημέρες της ανθρώπινης κυοφορίας) , μοιρασμένο σε μήνες των 20 ημερών, άρα 13 μήνες.
Το ηλιακό το «Haab» που ήταν το χρησιμοποιούσε κυρίως η άρχουσα τάξη, για τον καθορισμό της σοδειάς, και αστρονομικών παρατηρήσεων , και περιείχε 365, 2420 ημέρες. Συνδυαζόμενα τα δύο ημερολόγια έφτιαχναν το «Ημερολόγιο του Κύκλου» (ένας κύκλος διαρκούσε 52 Haab περίπου 52 χρόνια).
Όταν έκλεινε ο κύκλος αυτός ήταν η χρονική στιγμή της «ιερής νύχτα», που σήμαινε το κλείσιμο του ημερολογίου και την έναρξη του «νέου έτους». Έσβηναν το «ιερό πυρ» του κεντρικού ναού του Ήλιου προς τιμή του Θεού του ήλιου, τον «Quetzalcoatl», και γιόρταζαν την τελευταία νύχτα του έτους.
Όπως ανακαλύφθηκε στον κώδικα Grolier  του Μεξικού χρησιμοποιούσαν ένα ημερολόγιο που προέβλεπε την εμφάνιση και την απόκρυψη της Αφροδίτης από τον ορατό ουρανό, σε διάστημα 1.352 ετών! Το έτος μηδέν των Μάγια ξεκινούσε στις 13 Αυγούστου 3114 π.χ, βάση της δικής μας χρονολόγησης. Με βάση αυτήν την ημερομηνία χρησιμοποιούσαν επίσης ένα ημερολόγιο πιο μεγάλης διάρκειας, τον «Μεγάλο Κύκλο», ένα ημερολόγιο που διαρκεί 5.126 χρόνια, εφόσον σύμφωνα με τη Κοσμολογία των Μάγια, η Δημιουργία αποτελείται από πέντε Μεγάλους Κύκλους των 5.125 ετών, δηλαδή 25.625 χρόνια.
Σε κάθε κύκλο πίστευαν πως επαναλαμβάνονταν τα ιστορικά γεγονότα του προηγούμενου. Ο μεγαλύτερος τέτοιος κύκλος λεγόταν «baktun». Ο τρέχων «baktun» ξεκίνησε το 3114 π.Χ. και τελειώνει 5126 χρόνια μετά, τον Δεκεμβρίου του 2012. Υπήρχε ακόμα και ο «Γιγάντιος Κύκλος» που διαρκεί περίπου 26.000 χρόνια.
Όλοι οι Ουράνιοι θεοί εμπλέκονταν σε μία συνεχή και κυκλική διαδοχή, με ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα από θεό σε θεό.
Σύμφωνα λοιπόν με το ημερολόγιο και την κοσμολογία των Μάγια, (όπως είναι καταγεγραμμένος στον κώδικα της Δρέσδης ) ο Κόσμος τους (του τρέχοντος baktun) στον οποίο ζούμε και εμείς, – εφόσον γίνει η αντίστοιχη προσαρμογή στο δικό μας ημερολόγιο – , θα τελειώσει όταν το χειμερινό ηλιοστάσιο θα ευθυγραμμιστεί με το «Κέντρο» του Γαλαξία μας, (το οποίο τοποθετείται στις 26 μοίρες του αστερισμού του Τοξότη), που αποτελούσε την Πύλη του Κάτω Κόσμου για τους Μάγια, κάτι που θα γίνει τον Δεκέμβρη του 2012..!!!!
Οι υποστηρικτές της θεωρίας καταστροφής σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Μάγιας
Για το συγκεκριμένο σενάριο της Συντέλειας του Κόσμου το 2012, φταίει κατά βάση ο Χοσέ Αργκέλες, ο αμερικανός ιστορικός τέχνης που το 1987 δημοσιοποίησε πρώτος τις καταστροφολογικές θεωρίες του για τις «προφητείες» των Μάγια.
Τον Αργκέλες διαδέχθηκε στις θεωρίες καταστροφής ο κύριος Jenkins, ο οποίος έχει χιλιάδες οπαδούς. Οι οπαδοί του John Major Jenkins (να σημειώσω εδώ  ότι κάνει διαλέξεις στην Αμερική με 295 δολάρια είσοδο για κάθε άτομο) λένε ότι στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 και στις 11.11 ώρα Γκρήνουιτς, κλείνουν ταυτόχρονα και οι τρεις κύκλοι των ημερολογίων που χρησιμοποιούσαν οι Μάγια.
Είναι το τέλος του κύκλου των 52 ετών, το τέλος των 5.125 ετών και το τέλος των 26.000 ετών. Και τότε ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος της μετάπτωσης των Ισημεριών.
Βέβαια ο John Major Jenkins δεν είναι μόνος. Δεκάδες έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο με βιβλία, με εκπομπές ή με διαλέξεις. Μεταξύ αυτών είναι και ο Αμερικανός φυσικός Lawrence Joseph (ας μην ξεχνάμε ότι και ο Λιακόπουλος είναι φυσικός, έτσι γίνεται πιο εύκολα πιστευτός στον κόσμο σαν ειδικός επιστήμων), συγγραφέας του βιβλίου Apocalypse 2012. Ο προφήτης αυτός (σαν το Νοστράδαμο) προβλέπει κατακλυσμιαίες εκρήξεις ηφαιστείων, μαγνητικές καταιγίδες, ακτινοβολίες γάμμα από το διάστημα.
Να σημειώσω εδώ ότι ανάλογες φανταστικές ιστορίες αναπτύσσονται και στο Ρέθυμνο σχετικά με Αραβικούς κώδικες από την Ινδία οι οποίοι αποκαλύπτουν Αστεροσκοπεία στην Αρχαία Ελεύθερνα , με εκδόσεις βιβλίων και διαλέξεις.
Πάνω από όλα η κονόμα.
Η Μυστηριώδης εξαφάνιση των Μάγιας
Η περίφημη φυλή των Μάγια, άφησε μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και συνάμα  πολλά παράξενα μυστικά καλά φυλαγμένα στο χρόνο. Αυτός ο πολιτισμός κατάφερε να δημιουργήσει εκπληκτικά έργα στα βάθη της ζούγκλας, στη χερσόνησο του Γιουκατάν, χωρίς μεταφορικά μέσα ή δρόμους. Κάθε πέτρα ζύγιζε 20 τόνους. Κι, όμως, έκτισαν πυραμίδες, ανάκτορα και ναούς, που μόνο θαυμασμό και δέος προκαλούν.
Μαγικός πολιτισμός που εξαφανίστηκε διά μαγείας.
Οι Μάγιας κυριάρχησαν στην κεντρική Αμερική και άφησαν πίσω τους χιλιάδες πυραμίδες χαμένες στην πυκνή ζούγκλα. Τα πρώτα ίχνη των Μάγιας χρονολογούνται στο 2000 π.Χ.Οι Μάγιας (Maya) κατοικούσαν σε μία περιοχή που περιλάμβανε το σημερινό Μεξικό την Γουατεμάλα, τη Μπελίζε και ίσως κάποιο τμήμα της βόρειας Ονδούρας και ανέπτυξαν έναν πολιτισμό που ήκμασε ανάμεσα στον 1ο π.Χ αιώνα και στον 9ο ή 10ο μ.Χ, ενώ γύρω στο 1100 με 1200 μ.Χ η κοινωνία τους, για άγνωστους  σε μας λόγους κατέρρευσε και ο πολιτισμός τους εξαφανίστηκε.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια ήταν ο πληθυσμός των Μάγιας στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είχε εξαφανιστεί το 90% των κατοίκων και οι μεγάλες πόλεις εγκαταλείφθηκαν.
Δυστυχώς στην συνέχεια, η «Ευρωπαϊκή πολιτιστική εισβολή» στη χώρα των Μάγιας, με τους Ισπανούς Κονκισταδόρες, ήταν μία καταστροφική λαίλαπα.
Το οριστικό τέλος των Μάγιας από τους Ισπανούς Κονκισταδόρες
Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν σε εκείνα τα μέρη στα τέλη του 15ου  μ.Χ αιώνα, βρήκαν κάποιους απόγονους των Μάγιας οι οποίοι έμεναν εκεί, μιλούσαν την γλώσσα τους αλλά δεν γνώριζαν τίποτε απολύτως για τις θαυμάσιες πολιτείες και τον πολιτισμό των προγόνων τους. Η δίψα για χρυσάφι και η ασέβεια για την υπόσταση των ιθαγενών, έφερε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν αξιόλογα μνημεία. Όταν οι Κονκισταδόρες του Κορτές (Ηernαn Cortis) έφθασαν το 1519 μ.Χ. στο Μεξικό, είδαν με έκπληξη τους Αζτέκους να τους υποδέχονται ως ημιθέους  και τον γενειοφόρο αρχηγό τους ως θεό.
Τι είχε συμβεί;
Η εποχή που έφθασαν οι Ισπανοί συνέπεσε με εκείνη που ανέμεναν ότι θα επέστρεφε ο θεός Κουκουλκάν . Αυτός ο θεός (που αντιστοιχούσε από πλευράς αρμοδιοτήτων στον Ερμή του δικού μας Δωδεκαθέου) είχε μια περίεργη ιδιαιτερότητα: κατά τους Ινδιάνους της Κεντρικής Αμερικής αλλά και κατά τους Χόπι της Βόρειας Αμερικής ήταν λευκός στην όψη, προερχόταν από τον Ατλαντικό και κάποια στιγμή επέστρεψε στη θάλασσα, αφήνοντας παρακαταθήκη το ότι θα επιστρέψει «πάλι με χρόνια με καιρούς», όταν χρειαστεί να εξαλείψει τους μιαρούς και να αρχίσει μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας.
Οι Ισπανοί δεν κάθισαν να καλοσκεφθούν το αξιοπερίεργο αυτού του λευκού θεού, ούτε το γιατί οι Ινδιάνοι πίστευαν τόσο έντονα ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν τις προλήψεις για να καθυποτάξουν αυτούς τους πληθυσμούς, να αρπάξουν ότι γυάλιζε και να εγκαθιδρύσουν το αποικιακό τους σύστημα.
Ότι γραπτό υπήρχε (και ήταν πολλά τα ιερογλυφικά χαραγμένα σε φύλλα συκιάς ή φίκου), το έκαψαν ως κείμενο σατανισμού. Ιδιαίτερα στη χερσόνησο του Γιουκατάν, στην περιοχή των Μάγιας, όπου η αντίσταση που συνάντησαν διήρκεσε συνολικά 120 χρόνια, δεν άφησαν παρά μόνο πέτρες. Ο εκεί επίσκοπος Ντιέγκο Ντε Λάντα διέταξε τον Ιούλιο του 1562 το κάψιμο όλων των βιβλίων. Ξέφυγαν από την πυρομανία του μόλις τέσσερα χειρόγραφα. Αυτά βρέθηκαν αιώνες μετά στις βιβλιοθήκες τεσσάρων μουσείων: της Μαδρίτης, του Παρισιού, της Δρέσδης και του Μεξικού
Ο κώδικας της Δρέσδης
Ο λόγιος Ernst Fostermann μελέτησε τον «Κώδικα της Δρέσδης», ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αρχαία κείμενα των Μάγιας. ένα πάρα πολύ παράξενο βιβλίο γεμάτο με μυστηριώδη ιερογλυφικά που κανείς δεν είχε μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει μέχρι το 1880.Το ακατόρθωτο μέχρι εκείνη την στιγμή είχε γίνει εφικτό : ο Fostermann είχε καταφέρει να σπάσει τον Κώδικα της Δρέσδης. Διαβάζοντας τα ιερογλυφικά, ο Γερμανός λόγιος ανακάλυψε ότι ο κώδικας περιείχε λεπτομερείς αστρονομικούς -αστρολογικούς πίνακες.
Η αποκωδικοποίηση, οδήγησε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη και στην Κεντρική Αμερική, κατά την οποία πολλοί ακαδημαϊκοί, χρησιμοποιώντας την λύση του Fostermann κατάφεραν να μεταφράσουν πολλές από τις μυστηριώδεις επιγραφές που ήταν εγχάρακτες σε πλάκες, τάφους, μνημεία, πυραμίδες των Μάγιας. Ξαφνικά όλοι κατάλαβαν ότι κάποια από τα παράξενα κτίρια αυτού του χαμένου πολιτισμού, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αστεροσκοπεία. Και έτσι λύθηκαν πολλά μυστήρια που πεισματικά αντιστέκονταν στην λύση τους για τουλάχιστον τέσσερις αιώνες.
Ασφαλώς η μεγαλύτερη ανακάλυψη ήταν ότι οι Μάγιας ήταν ένας ανώτερος πολιτισμός, με πολύ αναπτυγμένες γνώσεις και τεχνολογία, πράγμα αταίριαστο για τα μέχρι τότε πιστεύω μας. Άλλες πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα, προέρχονται από έναν-δύο ακόμη αρχαίους κώδικες, αλλά κυρίως από τα θρυλικά αινιγματικά βιβλία Popol Vuh και Chilam Balam, που είχαν γραφτεί όμως μετά την άφιξη των Ισπανών στις περιοχές που ζούσαν οι Μάγιας. Οι γνώσεις που ξεπήδησαν μέσα από τα κείμενα και τις επιγραφές, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη όλων αυτών των εντυπωσιακών πυραμίδων, αποδεικνύουν ότι οι Μάγιας είχαν διανόηση και πολιτισμό αντάξιο των αρχαίων Αιγυπτίων και Ελλήνων.
Γιατί εξαφανίστηκαν οι Μάγιας;
Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδυάζουν την εξαφάνιση των Μάγιας με μια σειρά από οικολογικές καταστροφές.
Μέχρι το 1000 μ.Χ. , οι πόλεις των Μάγια είχαν εγκαταλειφθεί. Οι λόγοι που οδήγησαν σε κάτι τέτοιο δεν έχουν διευκρινιστεί και μόνο υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ίσως ξέσπασαν εμφύλιοι πόλεμοι ή εμφανίστηκαν εισβολείς. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Στην κατάρρευση των Μάγιας, προστίθεται ακόμα ένα μυστήριο, η κατάρρευση της δυναστείας των Τσάνγκ στην Κίνα, η οποία κυβέρνησε από το 618 έως το 907. Χρονολογικά τοποθετούνται στην ίδια περίοδο και η κατάρρευση των Τσανγκ οφείλετε στην κλιματική αλλαγή που εξασθένισε τους θερινούς μουσώνες βόρεια του Ισημερινού.
Στους Μάγια έχουμε μια δραματική μείωση του πληθυσμού στα ¾ από τα 15 εκ. που ήταν το 800 μ.χ. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως σε κλιματικά γεγονότα οφείλονται οι εξαφανίσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης πολιτισμοί εξαφανίστηκαν ή μετακινήθηκαν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Οι ερευνητές, για να εξηγήσουν τη μυστηριώδη κατάρρευση, επικαλούνται διάφορες πιθανές αιτίες, όπως εχθρική εισβολή, κάποια επιδημία ή μια μεγάλη ξηρασία. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους συμφωνούν στο ότι μια αποφασιστικής σημασίας αιτία ήταν η εξάντληση των φυσικών πόρων και μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική επιβάρυνση. «Η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος είχε εξαναγκαστεί στα όριά της», εξηγεί ένας καθηγητής ανθρωπολογίας στο Γέιλ, ο Μαρτσέλο Κανούτο. Οι λίμνες είχαν γεμίσει προσχώσεις και τα κοιτάσματα της γης είχαν εξαντληθεί. Οι καλλιέργειες και τα αποθέματα τροφοδοτούσαν με περισσότερη τροφή και νερό, αλλά η πληθυσμιακή αύξηση ακύρωνε την όποια τεχνολογική καινοτομία.»
Η ιστορία των Μάγιας πρέπει να μας γίνει μάθημα.
Θα παραθέσω την άποψη του Αμερικανού εξελικτικού βιολόγου Jared Diamond
«Οι πολιτισμοί φτάνουν στην ακμή τους και μετά καταρρέουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν υπάρχει ένα απλό μάθημα που μπορούμε να βγάλουμε από τα εγκαταλειμμένα ερείπια της Λατινικής Αμερικής, είναι να προστατέψουμε το περιβάλλον.
Οι αρχαίοι Μάγια κατασκεύασαν μια ευφυή και εξελιγμένη κοινωνία, αλλά τους «ξέκανε» η ίδια τους η επιτυχία. Τ ο περιβάλλον και οι πηγές του φυσικού πλούτου έφτασαν σε οριακά σημεία λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Οι πολιτικές ελίτ απέτυχαν να λύσουν τα κλιμακούμενα οικονομικά προβλήματα, και το σύστημα κατέρρευσε.
Δεν συνέβη κάποιο εξωτερικό φαινόμενο, σεισμός, λοιμός ή καταποντισμός. Αυτό που έγινε στην περίπτωση των Μάγια ήταν μια αργή περιβαλλοντική κρίση, την οποία οι ηγέτες της απέτυχαν να εντοπίσουν και να επιλύσουν, μέχρι που πια ήταν πολύ αργά. Όταν τα μεγέθη του πληθυσμού, του πλούτου, της κατανάλωσης πηγών ενέργειας και της σπατάλης της παραγωγής κορυφώνονται, τότε έχουμε μια παράλληλη κορύφωση στις περιβαλλοντικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την κορύφωση, πράγμα που μας κάνει σήμερα να κατανοούμε γιατί οι κοινωνίες αρχίζουν να παρακμάζουν μόλις φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της ακμής τους.»
Από βιβλίο Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed.
Είναι όλα μύθοι ή μήπως να σκεφτόμαστε για Κιβωτό;
Απάντηση :
ΜΥΘΟΙ
Στο επόμενο και τελευταίο άρθρο της καταστροφολογίας θα αναπτύξω την ξεκαρδιστική Εσχατολογική θεωρία με τον πλανήτη Nibirou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου