Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το Κατινάκι η Μαμή. Η Αμαζόνα της Αντίστασης και της Εξορίας


Ένα βιβλίο του Μανόλη Παντινάκη που προλογίζει ο Στέφανος Ληναίος, με αφηγήσεις της Κατίνας Σηφακάκη .


Το Κατινάκι αφηγείται στο βιβλίο του Παντινάκη για τις εξορίες, τις φυλακές, την παρανομία και τα όσα επακολούθησαν αργότερα, τα οποία  δεν την έκαναν όμως να απαρνηθεί ούτε τους αγώνες, ούτε το όραμά για μια άλλη κοινωνία.

Ακόμα και σήμερα  ηλικία της Κατίνας  δεν της έχει απαγορεύσει να συμμετέχει σε διαμαρτυρίες όπως στη Γένοβα, στην Πράγα κλπ. Ούτε η απόσταση αλλά ούτε και ο κόπος την εμποδίζουν να συνεχίζει τους κοινωνικούς αγώνες της. Αυστηρά προσηλωμένη στην ιδεολογία της το Κατινιώ της Κατοχής, ποτέ δεν έκρινε τους ανθρώπους με τα συνηθισμένα κριτήρια.
Έχει πάντα επιχειρήματα να σε πείθει όταν μιλά για ειρήνη, συναδέλφωση των λαών, για αλληλοσεβασμό.
Διδάσκει με την στάση ζωής της έχοντας,  στέρεη και σταθερή θέση για Αντίσταση σε κάθε μορφής καταπίεση, χωρίς  να τρέφει αυταπάτες για τις κάθε λογής ηγεσίες και τα παιχνίδια τους.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα δίδαγμα για τις νέες γενιές και μια ιστορική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η Κατίνα Σηφακάκη στη διαδήλωση κατά του ΔΝΤ στη Πράγα το Σεπτέμβρη του 2000.
Μετά από 10 χρόνια το ΔΝΤ μας χτύπησε την πόρτα .
Το Κατινάκι παρά τα 90 βασανισμένα χρόνια στην πλάτη μας είχε προειδοποιήσει τότε , αλλά ποιος την άκουγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου