Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Κουμπέ Ρεθύμνου



Βιβλιοπαρουσίαση:Γεώργιος Εμμ. Περπιράκης, Επίτιμος Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.
 Προσφάτως κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Ρεθυμνιώτη συγγραφέα Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, θεολόγου-φιλολόγου, με τον ανωτέρω τίτλο, από τις εκδόσεις «Γραφοτεχνικής Α.Ε.Ε.».
Πριν αναφερθώ στο περιεχόμενο και τη θεματολογία του βιβλίου επιθυμώ να σημειώσω, προλογικά, ότι το βιβλίο είναι ένα καλλιτεχνικό έργο υψηλής τυπογραφικής τέχνης. Μόλις ο αναγνώστης το πιάσει στα χέρια του αποκτά μια λεπτή αίσθηση του ωραίου και νιώθει μια υψηλή αισθητική απόλαυση.
Χαρτί πολυτελείας. Πλούσια εικονογράφηση. Εικόνες και φωτογραφίες σε τετραχρωμία με πολύ ζωηρά χρώματα, τοποθετημένες με άνεση. Λεζάντες σύντομες στις πληροφορίες τους. Οι σημειώσεις και τα αρχειακά κείμενα μέσα σε έγχρωμα ράστερ. Κάποιες λεπτομέρειες, όπως τα πουλάκια στους αριθμούς των σελίδων ή τα διάφορα κοσμήματα στην αρχή και στο τέλος των κεφαλαίων αυξάνουν την αισθητική απόλαυση.

 




Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος. Ο Σεβασμιότατος με ένα λόγο απλό αλλά πολύ μεστό και καλά δομημένο αναφέρεται στο νόημα του μοναχισμού και την αποστολή του στο σύγχρονο κόσμο.
Με πολύ καίριο τρόπο σημειώνει: «Ο μοναρχισμός περιμένει να αναπαύσει, κατά την ησυχαστική ορολογία, τους κουρασμένους από την χωρίς Χριστό Ζωή ανθρώπους, απευθύνοντάς του το Κυριακό «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω ημάς».
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο Α’ μέρος, ως τη σελ. 140, ο συγγραφέας εξετάζει όλα όσα έχουν σχέση με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού στον Κουμπέ Ρεθύμνου, ενώ στο Β’ Μέρος (141- 229) βιογραφεί τον νεότερο κτήτορα της Ι. Μονής Ιερομόναχο Νέστορα Ι. Βασσάλο, το Διονυσιάτη.
Ο συγγραφέας ξεκινά τη συγγραφή του με μια βασική παραδοχή. Θεωρεί τη λοφοσειρά, δυτικά της πόλης, που ξεκινά από το λόφο του Τιμίου Σταυρού και φτάνει ως το σπηλαιώδη ναΐσκο του Αγίου Αντωνίου στην ατσιπουλιανή καμάρα, «ενιαία περιοχή και ως το φυσικό της Ι. Μονής του Σωτήρος χώρο, με τον οποίο το Μοναστήρι, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχετίστηκε στενά στο απώτερο αλλά και στο εγγύτερο παρελθόν», όπως σημειώνει στην Εισαγωγή του βιβλίου.
Στη βάση αυτής της κεντρικής παραδοχής ο συγγραφέας στα 12 κεφάλαια του Α’ Μέρους εξετάζει με τρόπο επιστημονικό και παρουσιάζει τις Ι. Μονές και τα ιερά προσκυνήματα που αναπτύχθησαν στην περιοχή αυτή στο διάβα των αιώνων. Έτσι πληροφορούμαστε ότι στο σημερινό λόφο του Τιμίου Σταυρού λειτούργησαν οι Ι. Μονές του Αγίου Αντωνίου και της Παναγίας της Μεσαμπελίτισσας. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας Κωστής Ηλ. Παπαδάκης ρίχνει όλο το βάρος  στην Ι. Μονή του Σωτήρα Χριστού. Αποδεικνύει με βάση ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα ότι στη θέση της σημερινής Ι. Μονής επί ενετοκρατίας (1204-1669 μ.Χ.) υπήρχε παλαιό μοναστήρι το καθολικό του οποίου ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού και στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Στη σελ. 62 του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα του συγγραφέα.
Η πλούσια εικονογράφηση, οι φωτογραφίες, οι συναξαριακές πληροφορίες, το αρχειακό υλικό μέσα σε ράστερ, όλα αυτά κάνουν την ανάγνωση των κειμένων ευχάριστη και, το σπουδαιότερο, διευκολύνουν και ισχυροποιούν την κατανόηση.
Από το κεφ. Στ -ως το τέλος του Α’ Μέρους ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης ασχολείται με το σημερινό μοναστήρι, τη δράση του, τα κτίσματά του, τα ιερά προσκυνήματα και τα διακονήματα των μοναχών, γιατί, όπως σημειώνει στη σελ. 109 του βιβλίου του: «η πνευματική ζωή του σωστού, του αληθινού μοναχού δεν είναι μια απράγμων ούτε και αντικοινωνική ζωή, αφού εδράζεται στην αγάπη του όχι μόνο προς το Θεό, αλλά και προς τον πλησίον, για τον οποίο αδιάλειπτος είναι η προσευχή του».
Το Β’ Μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην ιερή και σεβάσμια μορφή του ιδρυτή της σημερινής Ι. Μονής του Σωτήρα Χριστού Νέστορα Ι. Βασσάλου του Διονυσιάτη, τίτλο που απέκτησε, γιατί έζησε στο Άγιο Όρος, στην Ι. Μ. Διονυσίου (1894-1904), στον παπα-Νέστορα, όπως τον θυμόμαστε οι παλιοί Ρεθυμνιώτες.
Ο συγγραφέας τον παρακολουθεί από τη γέννησή του, το 1876, στους Δαφνέδες Μυλοποτάμου ως την «οσιακή κοίμησή του» στις 4 Ιανουαρίου 1957 στην κλινική του Γρηγόρη Δάνδολου στο Ρέθυμνο. Μας δίδει ένα πλήρες προφίλ της προσωπικότητας και της δράσης του σεβάσμιου αυτού κληρικού, όχι μόνο την εκκησιαστική αλλά και την κοινωνική. Υπήρξε άριστος δάσκαλος ζωγραφικής.
Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από σημειώσεις. Άλλες ερμηνεύουν κάποια σημεία των κειμένων, άλλες παραπέμπουν σε πηγές, ενώ άλλες παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες στον αναγνώστη που επιθυμεί να μελετήσει και άλλα σχετικά βιβλία.
Στο τέλος παρατίθεται πλουσιότατη ειδική και γενική βιβλιογραφία.
Το βιβλίο διαβάζεται άνετα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο λόγος του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη ρέει, είναι απλός αλλά μεστός και μικροπερίοδος. Νομίζω ότι η χρήση πολυτονικού συστήματος, 30 χρόνια αφότου καταργήθηκε η διδασκαλία του στα σχολεία μας, δεν βοηθάει σε τίποτε.
Επιλογικά επιθυμώ να σημειώσω ότι το πόνημα αυτό του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Ι. Μονή του Σωτήρα Χριστού στον Κουμπέ Ρεεθύμνου.

ΠΗΓΗ http://agonigrammi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου