Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Γ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΙΟΓΕΝΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ»

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 8-8-2009" 
Λουλούδης Ηλίας
 

Λόγω της επικαιρότητας του θέματος του Ρεθύμνιου Αρχαίου Σοφού Διογένη Απολλωνιάτη ,θέλω να υπενθυμίσω ορισμένα πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία μάλλον έχουν ξεχαστεί ή αγνοηθεί.

Φέρνω λοιπόν στο φώς της δημοσιότητας σήμερα (νομίζω πρώτη φορά) ,ένα μέρος από την εισήγηση του Γ Στεργίου, στο «Α Παγκόσμιο Συνέδριον Κρητών Διά Την Ίδρυσιν Πανεπιστημίου Εις Την Κρήτην» που έγινε στο Ηράκλειο 28-8-1969.


Από το 1960 ο Γ Βογιατζάκης είχε μιλήσει για Συγκρητισμό ,με οδηγό αυτή την έννοια ,προσπάθησε και αγωνίστηκε μέσα από τα παγκόσμια συνέδρια Κρητών ,να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο στο νησί, έχοντας συνεργάτες αρκετούς Κρητικούς, μεταξύ των οποίων ήταν οι  Ρεθεμνιώτες Γ Στεργίου ,Δ Αετουδάκης κ.α.
(Συγκρητισμός = παραμερισμός καθημερινών κομματικών ή επί μέρους τοπικιστικών διαφορών για την αντιμετώπιση σοβαρού Κρητικού προβλήματος)

Οι αγώνες και η διπλωματία του Γ Βογιατζάκη έφεραν την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και μερικές Σχολές ,οι υπόλοιπες πήγαν στο Ηράκλειο.
Ο Γ Στεργίου αγωνίστηκε να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με όπλα τον ρητορικό-πληθωρικό του λόγο, καθώς και τα ισχυρά επιχειρήματα ,στις διάφορες διαλέξεις που έδωσε στα Παγκρήτια Συνέδρια και όχι μόνο.

Κάθε ομοιότητα ή διαφορά, του παρελθόντος και των εννοιών (Συγκρητισμός) που αναπτύχθηκαν τότε ,με αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια και γίνονται τις τελευταίες μέρες ,στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του γράφοντος.


Ένα μέρος της Ιστορικής Εισήγησης του Γ Στεργίου το 1969

«Κύριοι Σύνεδροι
Πρωταρχικόν καθήκον θεωρώ ευρισκόμενος επί του Παγκρητίου τούτου Βήματος , να εκφράσω την βαθειάν υποχρέωσιν μου προς τα λοιπά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Κρητών , διότι μοί ενεπιστεύθησαν την εισήγησην επι τόσον σοβαρού και φλέγοντος θέματος , οίον είναι το της ιδρύσεως Πανεπιστημίου εις την Κρήτην. Σπεύδω δε να τονίσω ότι ,τον χειρισμόν του θέματος θεωρώ δυσχερέστατον δια τον οιονδήποτε……
……Διά να κλείσωμεν τώρα την σύντομον επι του θέματος εισήγησιν μας , ας είπωμεν και τούτο , εις την πολυθαύμαστην Κρήτην , όπως λέγει και το Πατριαρχικό μήνυμα , είναι γνωστόν εις πάντας ημάς ότι , η αρχαία παράδοσις εθεώρησε την γέννησιν του πατρός των Θεών ,του Διός.
Αλλά επίσης εις την γήν αυτήν την πολυθαύμαστον , 500 περίπου έτη π.Χ. εις την Αρχαίαν Ελεύθερνα εγγεννήθη , κατά την ταπεινή μου γνώμην , και ο διασημότερος των θετικών Αρχαίων Φιλοσόφων , ο Διογένης ο Απολλωνιάτης.
Λέγω ότι υπήρξεν ο σοφώτερος των αρχαίων Θετικών Φιλοσόφων , και προσεπάθησα τούτο δι ειδικής συντόμου συγγραφής μου να εκθέσω , διότι είναι ο μόνος ετι και μέχρι σήμερον ο οποίος επειράθη να αποδείξει ότι «εν είναι το παν».
Εκ των, εν συντόμω ούτω λεχθέντων , ας μοι επιτραπή , με την θερμήν ευχήν και τον πόθον δια την ίδρυσιν Πανεπιστημίου εις την Κρήτην να το ονομάσω «ΔΙΟΓΕΝΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ». Γένοιτο!!!»



Η παραπάνω εισήγηση μιλάει από μόνη της ,δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανέναν σχολιασμό, θέλω μόνο να τονίσω ,το ήθος και την μετριοφροσύνη, ενός έγκριτου επιστήμονα όταν αναφέρεται στην «ταπεινή του γνώμη» , αυτά μου φέρνουν στο νου ένα γνωμικό που λέει «Οι φάροι δεν τρέχουν στις ακτές ψάχνοντας πιο καράβι να σώσουν, απλά στέκονται και φωτίζουν.»

Κάθε ομοιότητα ή διαφορά, με σύγχρονους φάρους που τρέχουν να μας σώσουν από την άγνοια , είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του γράφοντος.
Έκκληση –Πρόταση-Ευχή
Λόγω του ότι το υλικό το οποίο έχω στα χέρια μου, με τις εργασίες και τις διαλέξεις του Γ Στεργίου ,σχετικά με την Φιλοσοφία ,τα Μαθηματικά ,την Αναλογιστική κτλ είναι αρκετό για να διοργανωθεί μέχρι και Συνέδριο, κάνω έκκληση στον Δήμαρχο Ρεθύμνου κύριο Μαρινάκη, να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».με την παρακάτω εφικτή πρόταση:
«Κύριε Μαρινάκη, επειδή υπάρχουν στην πόλη του Ρεθύμνου, δύο δρόμοι με το όνομα του Αρχαίου Σοφού Διογένη ,κάνω την ευχή να τιμήσετε τον Γ Στεργίου με τον δρόμο που περισσεύει από το 2002. Γένοιτο!!!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου