Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

 Το αυγό του Φιδιού
Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ 28-4-2012 Λουλούδης Ηλίας






To άρθρο αυτό το αφιερώνω στον ανίκανο δικομματικό κοινοβουλευτικό μας θίασο τώρα που τα νέα «μαυροκόκκινα» χρώματα ίσως να κοσμούν την επόμενη Βουλή. Πιστεύανε, οι θλιβεροί, ότι η ξεφτίλα και η ανικανότητά τους δεν είχε πάτο και θα μπορούσαν επ’ άπειρον να βυθίζονται άφοβα. Να λοιπόν που ο πάτος έφτασε με την επικείμενη είσοδο των νεοναζί στη Βουλή. Άντε, και από το χρόνου να βουλεύεστε στο Reichstag.
Το εξαίσιο κείμενο που ακολουθεί είναι του γνωστού «Στάθη».

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012


Ειρήνη Μπριλάκη Καβακοπούλου (1924-2011)
Η πρώτη Ρεθεμνιώτισσα Λαογράφος

Άρθρο Δημοσιευμένο στην Εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 28-12-2012" Λουλούδης Ηλίας
Απεβίωσε στις 25-11-2011 στην Αθήνα, σε ηλικία 87 ετών, η πρώτη Ρεθεμνιώτισσα λαογράφος Ειρήνη Μπριλάκη-Καβακοπούλου.
Μια Σπηλιανή που έγραψε, ιστορία, ποιήματα, λαογραφικές αναφορές και πλούτισε με τη δυνατή πέννα της τα Ρεθεμνιώτικα γράμματα.
Αναθρεμμένη με τις αξίες και τα ιδανικά της Ρεθεμνιώτικης κουλτούρας και με τη δυναμικότητα της Σπηλιανής γυναίκας, κατόρθωσε μόνη της να σπουδάσει και να αποκατασταθεί επαγγελματικά.
Κατάφερε με την δυναμική και πολύμορφη παρουσία της να καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρητικής παράδοσης .


Κυριακή 3 Ιουνίου 2012








Κωστής Νικηφοράκης 
O αγωνιστής της Αλληλεγγύης
Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" 25-2-2012 Λουλούδης Ηλίας
Αφορμή για να γράψω αυτό το αφιέρωμα ήταν η εκδήλωση μνήμης στον Κωστή Νικηφοράκη που έγινε στα Χανιά στις 15-2-2012. με τίτλο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πρώτο βήμα αντίστασης».
Ο Κωστής Νικηφοράκης ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους που με την ξεχωριστή του προσωπικότητα, τον πειστικό του λόγο , τη δυνατή του σκέψη, την ιδεολογική του συνέπεια, την καθημερινή του στάση, πάλεψε  για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. .
Μίλησε για αλληλεγγύη πριν η λέξη γίνει της μόδας.
Αλληλεγγύη, όπως αυτή πραγματώνεται από την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, τη δυνατότητα της να δρα συλλογικά, την δημοκρατία των διαδικασιών, την ισοτιμία των μελών, τον αγώνα για δικαιοσύνη. Επιχείρησε να διδάξει τη συλλογική δράση και να ανοίξει νέους δρόμους. Ήταν ένας κοινωνικός αγωνιστής που κατάφερε να μετατρέψει την ιδεολογία του σε έμπρακτη συμπαράσταση στους αδύνατους και καταπιεσμένους του κόσμου. Σε όλη του τη ζωή στήριξε όσους δεν έχουν φωνή, τους άπορους, τους άστεγους, τους μετανάστες, τους τοξικοεξαρτημένους. Πίστευε πάντα ότι :
Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία.
Είναι δράση στο παρόν και πρόταση για την κοινωνία στο μέλλον.