Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Η Ρεθυμνιώτικη Πένα και οι Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής" - Γιώργος Φρυγανάκης


Μόλις κυκλοφόρησε
Το βιβλίο αποτελεί μια αναστοχαστική αναδρομή στα ίχνη που άφησε στη διαδρομή της η πένα των Ρεθυμνιωτών  σχετικά με την Τραγωδία του ’22.
Το  320 σελίδων βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της εφημερίδας «Ρέθεμνος» (Γραφικές Τέχνες Καραγιαννάκη), Γερακάρη 60-62 (όπισθεν ΟΤΕ), Ρέθυμνο 74100. Τηλ.28310 58800. 
Τιμή βιβλίου (εντελώς συμβολική): 10 ευρώ. Τα κέρδη θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής και Αλησμόνητων Πατρίδων στην Πλατεία Μικρασιατών Ρεθύμνου∙ μνημείου με  τεράστια ιστορική, διδακτική και συναισθηματική αξία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Για τη Μικρασιατική Καταστροφή ή συντομογραφικά το «’22» χύθηκαν ποτάμια δακρύων και θάλασσες μελάνης. Για μας τους σύγχρονους Έλληνες έχει τεράστια σημασία - συναισθηματική, ιστορική και διδακτική- να αναβαφτίζουμε  μέσα τους τη μνήμη μας. Για μας, ειδικότερα, τους Ρεθυμνιώτες έχει ιδιαίτερη σημασία το να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας μέσα από τα διάφορα ίχνη που άφησε στη διαδρομή της η Ρεθυμνιώτικη πένα αναφορικά με τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Τραγωδίας. Tο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια  σας είναι μια μικρή συμβολή στην ιχνηλασία αυτή.

Το βιβλίο αποτελεί μια αναστοχαστική αναδρομή στα ίχνη που άφησε στη διαδρομή της η πένα των Ρεθυμνιωτών  σχετικά με την Τραγωδία του ’22

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ναυάγιο Tanais 9/6/1944 Η εξόντωση των τελευταίων Εβραίων της Κρήτης

Το ατμόπλοιο Tanais (Πρωην Ηollywood)
Ο Ραβίνος Εβλαγόν Χανίων

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα <<ΡΕΘΕΜΝΟΣ 25-6-2011 Λουλούδης Ηλίας>>
Ο διωγμός των Εβραίων της Ελλάδας και η αποστολή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης/εξόντωσης, τον Μάιο του 1944, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί στην ηπειρωτική χώρα. Μόνο σε ορισμένα νησιά είχαν απομείνει Εβραϊκές κοινότητες. Ένας από τους λόγους αυτής της καθυστέρησης ήταν η έλλειψη πλοίων για την μεταφορά των Εβραίων.
Τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η Εβραϊκή παρουσία στην Κρήτη δεν ξεπερνούσε τα 400 άτομα. Μετά την κατάκτηση του νησιού από τους ναζί, ορισμένοι Εβραίοι τουφεκίστηκαν ενώ καταστράφηκαν οι Εβραϊκές συναγωγές και τα νεκροταφεία σε όλες τις πόλεις. Το απόγευμα της 7ης Ιουνίου, περίπου 350 Εβραίοι και 250Έλληνες και  Ιταλοί επιβιβάστηκαν βίαια στο φορτηγό ατμόπλοιο Tanais , το οποίο βυθίστηκε δυο μέρες αργότερα μεταξύ Μήλου και Σαντορίνης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Είναι παράδοξο αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ο τρόπος που χάθηκαν οι τελευταίοι Εβραίοι της Κρήτης.
Για πολλά χρόνια οι λεπτομέρειες των τελευταίων ωρών όσον αφορά στο πλοίο Tanais και την μοίρα του πληρώματος και των υπόλοιπων επιβαινόντων δεν είναι ξεκάθαρες. Ακόμη και σήμερα οι απόψεις διίστανται.
Η μία άποψη λέει ότι η Γερμανική φρουρά εγκατέλειψε το πλοίο με βάρκες, αφού προηγουμένως είχε τοποθετήσει ωρολογιακές βόμβες, ενώ η δεύτερη λέει ότι το Tanais τορπιλίστηκε από Αγγλικό υποβρύχιο.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μητροπολίτης Λάμπης & Σφακίων Ισίδωρος Ρουσοχατζάκης (1904-1968) Βίος και Δράση



Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα <<ΡΕΘΕΜΝΟΣ 3-9-2011>> Λουλούδης Ηλίας

Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσω να κάνω μια συνοπτική παρουσίαση της δράσης και της προσωπικότητας του μακαριστού Επισκόπου Λάμπης και Σφακίων κυρού Ισιδώρου Ρουσοχατζάκη. Πρόκειται για ένα άξιο Ιεράρχη του οποίου η ποιμαντορία ήταν μια συνεχής και αδιάκοπη δράση σε όλες τις πτυχές και της φάσεις του πνευματικού του ποιμνίου. Ήταν ένας άνθρωπος της δράσης, του αγώνα, των οραματισμών και ένας ακάματος κοινωνικός εργάτης. Πήρα αφορμή για να κάνω αυτή την παρουσίαση όταν εντόπισα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Μοχού Ηρακλείου ένα μοναδικό φωτογραφικού αρχείο. Οφείλω να ευχαριστήσω τον πατέρα Εμμανουήλ Βογιατζάκη , ακούραστο εφημέριο της ενορίας  Μοχού , για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μου  να πάρω σε ψηφιακή μορφή το αρχείο. Μέσα από αυτό το αρχείο των 90 περίπου φωτογραφιών, αποτυπώνονται  σημαντικές στιγμές από την ζωή του αείμνηστου Ισιδώρου, ενώ δεν παύουν να  αποτελούν μια ζωντανή ιστορία του Σπηλίου και των κατοίκων του.