Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Σταύρου Πλανάκη, Τουρκοκρητική λογοτεχνία- ανθολόγιο.

Σταύρου Πλανάκη, Τουρκοκρητική λογοτεχνία- ανθολόγιο. Μια πρώτη προσέγγιση, Χανιά 2011
Βιβλιοκριτική: Δρ. Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Χανίων
Ο φιλόλογος και εκλεκτός συνάδελφος και φίλος  κ. Σταύρος Πλανάκης  εξέδωσε πρόσφατα ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που αναφέρεται σε μιαν άγνωστη πτυχή της Τουρκοκρατίας αλλά και της Λογοτεχνίας , την πνευματική δημιουργία των Τούρκων της Κρήτης στην Λογοτεχνία και την ποίηση. Ουσιαστικά όπως επιγράφεται και στον τίλτλο αποτελεί μια πρώτη επιστημονική προσέγγιση του θέματος και μια πρώτη θεώρηση – ανθολόγησή του.

Ένας αγωνιστής-θύμα της Χούντας ζητάει δικαίωση

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 16-4-2011" 
Λουλούδης Ηλίας


Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που το αντίτιμο των πράξεων τους το πληρώνουν μια ζωή η με την ζωή τους. Θεωρώ υποχρέωση μου να κάνω ένα «κατηγορώ» και μια χαρακιά μνήμης, παρουσιάζοντας έναν Αντιστασιακό της Χούντας ο οποίος πλήρωσε και πληρώνει σκληρά μέχρι σήμερα για την αντιστασιακή του δράση. Θεωρώ επιβεβλημένο να καταγγείλω τα βασανιστήρια που πέρασε στα «χειρουργεία της επανάστασης» αυτός ο άνθρωπος, τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ζωή αλλά κυρίως στην ψυχή του. Είναι μια περίπτωση όπου η απουσία πολιτικής στήριξης, είναι κάτι περισσότερο από μια επιπλέον πληγή, μια περίπτωση όπου ένα ανάλγητο κοινωνικό κράτος έριξε στα αζήτητα των μονάδων ψυχικής υγείας, μια περίπτωση που οι επιτροπές ενός κομματικού κράτους δεν πείστηκαν (δεν ήθελαν κυρίως) να αναγνωριστεί ως αντιστασιακός.
Κάποτε πρέπει να καταλάβουν τα ανθρωπάκια που κυκλοφορούν αμετανόητα ανάμεσα μας, πως όσοι πολέμησαν τη χούντα, ήταν και θεωρούσαν τους εαυτούς τους πολίτες, ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας.
Ένας τέτοιος πολίτης-αγωνιστής είναι ο Νίκος Βρυλλάκης από το Σπήλι.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Παραχάραξη Χάλκευση της ιστορίας της Ελεύθερνας απο τον Ευάγγελο Σπανδάγο

Αναδημοσιεύω την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Ελέυθερνας που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο του Ρεθύμνου στις 31-9-2009 ως ελάχιστη οφειλή  στην ιστορία του τόπου και στην μνήμη των εργατών του Ρεθεμνιώτικου πνεύματος Κ Ξεξάκη και Γ Στεργίου
«Κύριε διευθυντά,
Με αφορμή εκδήλωση που θα γίνει στις 10 Αυγούστου, στο χωριό Αρχαία Ελεύθερνα (πρώην Πρινές), όπου έχει κληθεί ως τιμώμενος ομιλητής από τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής Το Αρκάδι και τον Δήμο Αρκαδίου (κατά το επίσημο πρόγραμμα), ο κύριος Ευάγγελος Σπανδάγος με θέμα «Διογένης Απολλωνιάτης», θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και να καταγγείλουμε την Παραχάραξη της Ιστορίας της περιοχής.
Ο κύριος Σπανδάγος ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει, ένα αρχαίο αστεροσκοπείο και ότι η Αρχαία Απολλωνία ταυτίζεται με το σημερινό Δημοτικό διαμέρισμα Αρχαία Ελεύθερνα (Πρώην Πρινές).

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Γ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΙΟΓΕΝΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ»

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 8-8-2009" 
Λουλούδης Ηλίας
 

Λόγω της επικαιρότητας του θέματος του Ρεθύμνιου Αρχαίου Σοφού Διογένη Απολλωνιάτη ,θέλω να υπενθυμίσω ορισμένα πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία μάλλον έχουν ξεχαστεί ή αγνοηθεί.

Φέρνω λοιπόν στο φώς της δημοσιότητας σήμερα (νομίζω πρώτη φορά) ,ένα μέρος από την εισήγηση του Γ Στεργίου, στο «Α Παγκόσμιο Συνέδριον Κρητών Διά Την Ίδρυσιν Πανεπιστημίου Εις Την Κρήτην» που έγινε στο Ηράκλειο 28-8-1969.

Γεώργιος Δ. Στεργίου (1907-1977) Ένας ξεχασμένος Ρεθεμνιώτης Επιστήμονας

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 11-4-2009" 
Λουλούδης Ηλίας

Σε αυτό το αφιέρωμα θα αναφερθώ σε ένα Ρεθεμνιώτη επιστήμονα ,ο οποίος ,εκτός από την σημαντική καταγωγή του, ήταν επιπλέον μια πολύπλευρη προσωπικότητα ,όπως θα δούμε στη συνέχεια.
(Μαθηματικά –Αναλογιστική –Μουσική-Φιλοσοφία) .

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Υπολογισμός Ημερομηνίας του Πάσχα

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 11-4-2009" 
Λουλούδης Ηλίας

Προβλήματα και παράδοξα
Υπολογισμός Ημερομηνίας του Πάσχα
hlias-01
Για μιαν ακόμη χρονιά οι Ανατολικές και οι Δυτικές Χριστιανικές Εκκλησίες γιορτάζουν φέτος το Χριστιανικό Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες, 12 Απριλίου 2009 Δυτικές και 19 Απριλίου 2009 Ανατολικές. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διαφορά αυτή βασίζεται σε θρησκευτικούς και δογματικούς λόγους αν και κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, αφού η πραγματική διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα έχει να κάνει με την αστρονομία και τα ημερολόγια και όχι με τη θρησκεία αυτή καθ’ εαυτή!

Η εκκλησία της Παναγίας στο Σπήλι μέσα από μια εικόνα του Βεβελάκη και μια φωτογραφία του Gerola.

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 14-8-2010" 
Λουλούδης Ηλίας
Ο δεκαπενταύγουστος, ή  όπως τον ονομάζουν πολλοί «το Πάσχα του καλοκαιριού», αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό για όλους του Ορθοδόξους, μεγάλα προσκυνηματικά κέντρα γίνονται κάθε χρόνο πόλοι έλξης χιλιάδων πιστών, ενώ αναρίθμητοι ναοί και μονές έχουν κτισθεί προς τιμήν της Κοιμήσεώς με θαυμάσιες εικόνες και τοιχογραφίες οι οποίες παριστάνουν σε εκπληκτικές συνθέσεις την ιερά κηδεία.
Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσω την εκκλησία της Παναγίας στο Σπήλι η οποία είναι αρκετά παλιά και αναφέρεται από τον περιηγητή Gerola ο οποίος μας έχει αφήσει μια σημαντική φωτογραφία του κτήτορα του παλαιού ναού, ενώ το τέμπλο της κοσμείται από μια ενδιαφέρουσα εικόνα της  Κοίμησης της Θεοτόκου του σημαντικού Ρεθεμνιώτη αγιογράφου Αντώνη Βεβελάκη.