Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γυναίκες Φιλέλληνες στον Αγώνα του 21

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 26-3-2011" 
Λουλούδης Ηλίας
Το φαινόμενο του Φιλελληνισμού, που αναπτύχθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, και γαλουχήθηκε μέσα στο κλίμα του κλασικισμού και του ρομαντισμού, έφθασε στην πλήρη του έκφραση με το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων. Κανένα άλλο κίνημα της εποχής δεν ξεσήκωσε με τόση θέρμη και ενθουσιασμό την κοινή γνώμη και την Ευρωπαϊκή διανόηση.
Ήδη από τα τέλη Μαΐου 1821 παρουσιάσθηκε ζωηρή κινητοποίηση υπέρ των αγωνιζομένων Ελλήνων. Οι πρώτες εκκλήσεις για συμπαράσταση στον Ελληνικό αγώνα βρήκαν ευνοϊκή απήχηση. Ένα κύμα από εθελοντές ξεκίνησε για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν τα πρώτα φιλελληνικά Κομιτάτα. Δεν ήταν όμως  μόνο οι γνωστοί άνδρες φιλέλληνες που συνέδραμαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του '21.
Ήταν και γυναίκες φιλέλληνες που πρωτοστάτησαν στην προβολή της Ελλάδας και των δικαίων της. Οι γυναίκες αυτές πήραν πάνω τους τη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και την προσπάθεια αφύπνισης των Ελληνίδων για τη βελτίωση της κοινωνικής τους θέσης μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Νίκος Μπελογιάννης Το ξένο κεφαλαίο στην Ελλάδα

 Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 22-3-2011" 
Λουλούδης Ηλίας

Στο σημερινό άρθρο, θα παραθέσω μερικά στοιχεία από το  βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη  «Το ξένο κεφαλαίο στην Ελλάδα» .
Το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα τεράστιο κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της εκμετάλλευσης  αυτού του λαού, που έχει εξαπατηθεί επανειλημμένα.
Η φράση «Λεφτά υπάρχουν» έχει ξαναειπωθεί με άλλα λόγια στο παρελθόν και έχουν ακολουθήσει ανάλογα μέτρα σαν τα τωρινά για να «Σωθεί η πατρίδα».
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, δυνάμωνε το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αλλά ο λαός ξεζουμιζόταν. Δε χρειάζεται να είναι κανένας ιδεολογικά αριστερός, για να καταλάβει το πόσο έχει εξαπατηθεί ο Έλληνας κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας του.
Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ιστορία διδάσκει, όταν θέλουμε να μάθουμε.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το γυναικείο στοιχείο της Επανάστασης

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ 12-3-2011" και είναι αφιερωμένο στην αγωνίστρια Σηφακάκη Κατίνα
Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή στην εξέγερση στο Κάιρο

Με την  ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, που γιορτάστηκε στις 8 Μαρτίου, το ΤΙΜΕ ρίχνει μια ματιά σε σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες, που όλες τους υπήρξαν επαναστάτριες. Παρουσιάζω μερικές από αυτές:

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο PETER LOULOS αφηγείται για τον LOUIS TIKAS

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ 13-6-2009
Λουλούδης Ηλίας
Ο μετανάστης από το Σπήλι όπου έφτασε στην Αμερική το 1910 και δούλευε  λαντζέρης ,αφηγείται στον Papanikolas Zeese , για το διάστημα που βρέθηκε μαζί με τον Λούη Τίκα (Louis Tikas).
Επιπλέον αφηγείται και την δική του προσωπική ιστορία στην Αμερική , που θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Peter Loulos - Περικλής Λουλουδάκης

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο επίκαιρος λόγος του Παπαδιαμάντη πριν από 115 χρόνια.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ  5-3-2011

Στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το 1896 δημοσιεύθηκε το δοκίμιο «Οιωνός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη(4/3/1851 - 3/1/1911). Εκεί, ο σοφός Σκιαθίτης έγραφε τα ακόλουθα για τα πολιτικά και εθνικά δεινά του καιρού του: