Τα άρθρα αυτού του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους. Όλα ανεξαιρέτως έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην έντυπη εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" και μεγάλο μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ".
Όσα θέματα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο από διαφορετική πηγή , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ στην αρχή ή στο τέλος του θέματος ο αντίστοιχος σύνδεσμος.
Επιτρέπεται ελεύθερα, η αντιγραφή, αποδελτίωση και δημοσίευση αποσπασμάτων όλων των αναρτήσεων, με απλή αναφορά του ονόματος του συγγραφέα και της πηγής προέλευσης τους
( Λουλούδης Ηλίας http://carot-cherries.blogspot.com/)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ 29 Φλεβάρη– 1 Μάρτη 1948

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΟΣ" στις  26-2-2011 . 
Θεώρησα υποχρέωση μου αυτή την δημοσίευση, απέναντι σ' εκείνους που μαρτύρησαν και στους εκατοντάδες νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ενός απάνθρωπου καθεστώτος χωρίς ποτέ να μάθει κανείς πόσοι ήταν και ποια τα ονόματα τους. 
Λουλούδης Ηλίας Μαθηματικός


Πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τη Μακρόνησο.
Το γεγονός της σφαγής 300 περίπου άοπλων ανθρώπων, το επίσημο κράτος μέχρι σήμερα το αποκρύπτει. Δεν τολμά να δώσει τα επίσημα στοιχεία από τα αρχεία του για τη Μακρόνησο, για το έγκλημα της σφαγής και τον τόπο ταφής των νεκρών . 
Η πολιτεία και η Δικαιοσύνη συνεχίζουν επί 70 κοντά χρόνια να μην τολμούν και να μη θέλουν, έστω και για την ιστορική αλήθεια, να φωτίσουν το φάκελο  Μακρόνησος.
Για το έγκλημα αυτό οι πάντες σιώπησαν και σιωπούν.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Δελφίνια - Μια αληθινή ιστορία αγάπης


Μια αληθινή ιστορία αγάπης
Αυτή η πραγματική αλλά απίστευτη ιστορία δημοσιεύεται με την άδεια του φίλου Μιχάλη Μπαγιαρτάκη τον οποίο ευχαριστώ θερμά . Το συντακτικό και η ορθογραφία του κειμένου είναι όπως και στο πρωτότυπο.  
Είναι απίστευτο πόσο καμιά φορά μπορούμε στη ζωή μας να δούμε καθαρά και απλά την αγάπη και τότε ούτε ο καλύτερος καθηγητής, ούτε το καλύτερο σχολείο δεν μπορεί να μας διδάξει, δεν μπορεί να μας κάνει να ζηλέψουμε που δεν έχουμε τόσο μεγάλα συναισθήματα και να απορούμε που βρίσκουν τη δύναμη μερικά πλάσματα να αγαπήσουν τόσο.
Η ιστορία ξεκινά στην Αγία Γαλήνη, ένα ψαροχώρι στη νότια Κρήτη, όταν δυο μικρά αλιευτικά ετοιμάζουν ένα μικρό σχετικά ταξίδι, στην κατά 38 μίλια Γαύδο. Το ένα το έλεγαν «Άγιος Φραγκίσκος» και ήταν μεγαλύτερο, 12,5 μέτρα και το άλλο ήταν το «Άγιος Στυλιανός» 9 μέτρα. 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ… ΤΟ ΑΜΑΡΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ



Ο Μανώλης Γλέζος (σ.σ. 15-24) προλογίζει με θερμά λόγια το βιβλίο του Παντινάκη και με αυτή την ευκαιρία κάνει μια γενικότερη ανάλυση του προβλήματος «Κρήτη και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος» που τον «υποχρεώνει» σε μια σειρά συλλογισμούς.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Άρης Βελουχιώτης και ΔΝΤ


Από το «Λεφτά Υπάρχουν», φτάσαμε σήμερα στο σημείο μια κυβέρνηση να νομοθετεί και να αποφασίζει με βάση το Μνημόνιο, η τήρηση του οποίου είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ομαλά η δανειοδότηση της χώρας. Επειδή το κεφάλαιο  δανειστές (τοκογλύφοι) για την Ελλάδα είναι παλιά ιστορία , θα αναφέρω ένα σχετικό περιστατικό , το οποίο μου φέρνει στο νου το γνωμικό «Όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι»

Σταυρουλάκης Νικίας-Ασυμβίβαστος αγωνιστής - κορυφαίος Μαθηματικός

Ο Νικίας Σταυρουλάκης στην μέση και αριστερά Κούνουπας Ανδρέας δεξιά Αγγελιδάκης Γεώργιος


Επιμνημόσυνο σημείωμα
(Υπό Δρος Ιωάννου Μ. Ρούσσου, καθηγητού Μαθηματικών, Hamline University, Saint Paul, Minnesota)
Προς τιμή και μνήμη του θανόντος διδάκτορος Νικία Σταυρουλάκη (2 Οκτωβρίου, 1921 – 20 Δεκεμβρίου, 2009), καθηγητού Μαθηματικών. Οι πληροφορίες που παρατίθενται βασίζονται αφ’ ενός στις δημοσιεύσεις του εκλιπόντος καθηγητή και αφ’ ετέρου συνεκεντρώθησαν διά διαφόρων μέσων επικοινωνίας (προσωπικές επισκέψεις με πολύωρες συζητήσεις, επαγγελματικά συνέδρια, επιστολές, τηλεφωνήματα, πληροφορίες από συγγενείς και φίλους, κλπ.) που είχα με τον ίδιο τον καθηγητή ή περί αυτού, τα τελευταία 14 χρόνια.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η μεγάλη συνάντηση του Ριζίτικου στην Ελεύθερνα


Στις 29-1-2011 πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πανόραμα η  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτιστικού συλλόγου Ελεύθερνας .

Ο Πλανήτης Nibiru έρχεται καταπάνω στην Γη το 2012



Στο σημερινό άρθρο θα κλείσω με την τελευταία εσχατολογική θεωρία του 2012 σχετικά με τον επερχόμενο πλανήτη Nibiru ή πλανήτη Χ. Ας  έχουμε υπόψη μας για την συνέχεια ότι αυτός ο πλανήτης υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια . Όποιος πιστεύει σε παραμύθια όπως αυτό του πλανήτη Nibiru και θεωρεί ότι είναι ο εκλεκτός, που επί των ημερών του θα έρθει το Τέλος, ας σταματήσει την ανάγνωση του άρθρου και ας μεριμνήσει για την μετεγκατάστασή του σε άλλο γαλαξία, γιατί το 2012 πλησιάζει.

Η Συντέλεια του 2012 και το Ημερολόγιο των Μάγιας


Στο προηγούμενο άρθρο ασχολήθηκα με τα διάφορα εσχατολογικά σενάρια για την καταστροφή του κόσμου το 2012. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσω το Ημερολόγιο των Μάγιας, διότι πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς στο «βεβαρυμμένο» από παρόμοιες προφητείες 2012.

Η Καταστροφή του κόσμου το 2012 DOOMSDAY

Μύθοι & Αλήθειες
Τη στιγμή που οι προβλέψεις για το τέλος του κόσμου το 2000 έχουν καταλήξει μια μακρινή ανάμνηση, ήρθε η σειρά του 2012. Τροφοδοτείται από μια αυξανόμενη σοδειά από ταινίες, βιβλία, ιστοσελίδες, διαλέξεις και ισχυρισμούς από ένα σωρό παπαδοκαλογέρους και διάφορους ψευδοπροφήτες ανά την υφήλιο. Η όλη υπόθεση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα προειδοποιώντας για την κατάρα της νέας εποχής, την ημερομηνία λήξεως της Γης: 21 Δεκεμβρίου του 2012.
Είναι σίγουρο ότι για δύο χρόνια ακόμα που θα συντηρούνται τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις και με όπλο το φόβο, οι τσέπες κάποιων επιτήδειων θα γεμίζουν.
Προσωπικά θορυβήθηκα αρκετά, όταν μου έκαναν ερωτήσεις σχετικές με το θέμα τα παιδιά μου και οι μαθητές μου στο μάθημα της Αστρονομίας. Έτσι, για να φτάσω να γράψω αυτό το άρθρο, είδα πολλά βίντεο και διάβασα αρκετές εσχατολογικές θεωρίες. Μετά από όλη αυτή την έρευνα κατέληξα στην παρακάτω φράση:
«Δυο πράγματα είναι Άπειρα,
το Σύμπαν και η Ανθρώπινη Βλακεία,
αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.»
“Albert Einstein

Αρετάκης Γιώργης (Καπετάν Σφακιανός)



Ο Σπηλιανός Αντάρτης πού άφησε ίχνη ανδρείας μεγαλύτερα από το μπόι του. Ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης που έχασε την ζωή του από σφαίρες ταγματασφαλιτών. Ένας ικανότατος αξιωματικός με ιδιαίτερες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες καθώς και άριστος γνώστης της πολεμικής τέχνης με πλούσια εμπειρία .
Ακολούθησε παράλληλη πορεία με τον Άρη Βελουχιώτη και είχε το ίδιο τέλος. Αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα μετά την συμφωνία της Βάρκιζας και ανέβηκε στο βουνό όπου σκοτώθηκε προδομένος σε μια σπηλιά στην Πελοπόννησο.
«Όσοι τον γνώρισαν να τον θυμηθούν όσοι δεν τον γνώρισαν να μάθουν ότι έσβησε στην πάλη των δυο κόσμων… Σ.Ι.Κ.»

Μετάβαση από τη Θερινή ώρα στη Χειμερινή

03
Αυτή την Κυριακή η ώρα αλλάζει.
Γιατί αλλάζει όμως; Γιατί διαρκεί 23 ώρες το 24ωρό μας κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και 25 ώρες κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη; Γιατί κάθε κράτος στη Γη έχει τη δική του ώρα; Γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία αλλαγής ώρας; Ποιανού ήταν ιδέα ;Πότε ξεκίνησε αυτό το μέτρο; Εφαρμόζουν όλες οι χώρες το μέτρο; Υπάρχουν επιπτώσεις ή οφέλη από αυτή την ιστορία;
Έπειτα από μια μικρή έρευνα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, ότι αυτή ιστορία έχει αρκετό ενδιαφέρον, διότι εμπλέκονται ο καθένας με τον δικό του τρόπο διάφοροι όπως: Βενιαμίν Φραγκλίνος ,Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, Πετρέλαιο, Ενεργειακή κρίση, Δρομολόγια τρένων, Ούγκο Τσάβες, Ευρωπαϊκό συμβούλιο, Γκρίνουιτς, Internet Swatch.

ΓΙΑΝΝΗ Μ. ΓΡΥΝΤΑΚΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΡΕΘΥΜΝΟ 1634- 1646



[Τόμος 6ος στη σειρά των «Πρακτικών» τού «Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την π. Επαρχία Αγίου Βασιλείου», Ρέθυμνο 2010, σσ. 424, σχ. 8ο (24Χ17)]


Νοτάριος, στα χρόνια της Ενετοκρατίας, ήταν ο συμβολαιογράφος και νοταριακά έγγραφα λέγονταν οι διάφορες δικαιοπραξίες που αυτός συνέτασσε. Τα νοταριακά έγγραφα αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικότερες πηγές του μεσαιωνικού και νεότερου πολιτισμού. Μέσα στις λίγες γραμμές μιας δικαιοπραξίας βρίσκονται κρυμμένες πάρα πολλές από τις πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων τής συγκεκριμένης εποχής, σχετικές, κυρίως, με τον οικονομικό, πολιτιστικό και συναισθηματικό τομέα.




Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Άγιο Φώς Μύθος ή Θαύμα ;


Ο Πανάγιος Τάφος
Σε αυτό το άρθρο το θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ είναι ένα γεγονός που χρόνια τώρα έχει προκαλέσει αρκετές διαμάχες μεταξύ χριστιανών και μη:Το Άγιο Φως και η τελετή Αφής του.
Θέλω εξαρχής να τονίσω ότι σε όλο το άρθρο θα θεωρούνται δεδομένα, η ιστορικότητα του προσώπου Χριστού και η κυριολεξία της Ανάστασης Του για να μην χρειαστεί να το τονίζω συνέχεια. Θέλω επίσης να διαχωρίσω τη θέση μου τόσο από τους νεοεθνικούς με την κοντόφθαλμη λογική, όσο και από το θρησκόληπτο πλήθος. Το τι πραγματικά συμβαίνει κάθε Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα, δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί στα πλαίσια της έρευνας ενός άρθρου.
Αυτό ωστόσο που ανενδοίαστα μπορεί να διερευνηθεί είναι προϊστορία του θαύματος, η οποία για την πλειονότητα των πιστών είναι άγνωστη.

Σπαθόβεργα – Το ξύλινο όπλο των Κρητικών.

Η Σπαθόβεργα ή Σπαθοράβδι είναι ένα άγνωστο ξύλινο πολεμικό όπλο της Κρήτης. Είναι ένα αντικείμενο με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί λαογράφοι και επιστήμονες καθώς δεν υπάρχει  καμιά σχετική μελέτη για την προέλευση και την χρήση του στην Κρήτη.
Την ύπαρξη τέτοιου Κρητικού όπλου την αγνοούσα μέχρι το καλοκαίρι του 2009 όπου είδα μια σπαθόβεργα στην έκθεση ξυλογλυπτικής του Μυροδογιάννη στην Ελεύθερνα. Από τότε αποφάσισα να κάνω αυτή την μικρή έρευνα για αυτό το πρωτόγονο Κρητικό όπλο, το οποίο αποτελούσε το βασικό εξοπλισμό του απλού λαού στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη

Bristol Blenheim Mk IVF ένα ιστορικό κειμήλιο του Ρεθύμνου…



f1 Ελληνικό Bristol Blenheim
Bristol Blenheim Mk IVF
Ένα ιστορικό κειμήλιο του Ρεθύμνου το οποίο επιβάλλεται να επιστρέψει στο Πολεμικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι.
Με αφορμή τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου στο Χρωμοναστήρι, θεωρώ σκόπιμο να φέρω στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής στο Ρέθυμνο του Βρετανικού μαχητικού αεροσκάφους Bristol Blenheim Mk Ivf ,το οποίο είχε πέσει στην περιοχή του Σταυρωμένου στις 28 Απριλίου 1941.
Είναι επιτακτικό νομίζω σε αυτή την χρονική στιγμή το Ρέθυμνο να ζητήσει την επιστροφή του κειμηλίου πίσω, διότι αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του Ρεθύμνου εφόσον συνδέεται με τις επιχειρήσεις των Γερμανών λίγο πριν από την Μάχη της Κρήτης, κυρίως όμως επειδή υπάρχει ο κατάλληλος θεματικός χώρος, που δεν είναι άλλος από το Πολεμικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι όπου μπορεί να εκτεθεί μόνιμα.

Βραβείο Θεόδωρου Παπαδόπουλου


Με αφορμή την καθιέρωση της απονομής βραβείου στην μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Θοδωρή Παπαδόπουλου, θεωρώ υποχρέωση μου να κάνω μια αναφορά και παράλληλα να αιτιολογήσω, την απόφαση τη διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου μέσα από την (μερική) παρουσίαση της εκπαιδευτικής και συγγραφικής δραστηριότητας ενός πραγματικού Λειτουργού της Εκπαίδευσης. Αυτή η αναφορά στον Θοδωρή ας  έχει την μορφή Πνευματικού & Πολιτικού μνημόσυνου.

Η ιστορία της πραγματικής Ψωροκώσταινας (Πανωραία Χατζηκώστα)


Ψαρωκώσταινα ή Ψωροκώσταινα υπήρξε πραγματικό πρόσωπο της Ελληνικής Ιστορίας Το παρατσούκλι της αποδίδει την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ίδια, όμως, υπήρξε φτωχή και περήφανη Ελληνίδα
Ψωροκώσταινα:
«Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι».

Αυτόνομη Ανεξάρτητη Κρήτη ή μήπως Τουρκική Κρήτη-Ένα επικίνδυνο παιχνίδι

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΡΕΘΕΜΝΟΣ»  στις 26-6-2010 Λουλούδης Ηλίας Μαθηματικός
Τον τελευταία δέκα χρόνια ανακινείται από άγνωστους κύκλους του εξωτερικού κυρίως το θέμα της (Ανεξαρτησίας_Αυτονομίας) της Κρήτης.
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις στο διαδίκτυο όπου προβάλλονται όροι, όπως Κρητική σημαία, Κρητική Πολιτεία, Αυτόνομη Κρήτη, Ανεξάρτητη Κρήτη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κρήτης κ.τ.λ.
Αρκετές σημαίες φιγουράρουν σε σπίτια ενώ υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την «Κρητική Πολιτεία» και το όραμα της «Αυτόνομης Κρήτης».
Μέχρι ενός σημείου μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες από περιθωριακές έως γραφικές.
Ας προσέξουν οι διάφοροι «ανεγκέφαλοι» που ανακινούν τέτοια ζητήματα, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία και τότε θα καταλάβουν ότι τέτοια ιστορικά παιχνίδια είναι άκρως επικίνδυνα, διότι ο γραφικός τοπικισμός ορισμένων, με κατάλληλους χειρισμούς από ξένες δυνάμεις, ενδεχομένως να πάρει κάποια στιγμή περίεργες κατευθύνσεις.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με την ιστορική  πλευρά του θέματος διότι κατά την γνώμη μου δεν υφίσταται καν ζήτημα δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της Κρήτης, θα αναφέρω όμως τις διάφορες προπαγανδιστικές ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν και συνεχίζουν με επαναλαμβανόμενη συχνότητα μέχρι σήμερα.

Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο

Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο, αποτέλεσμα εικοσιπενταετούς συστηματικής έρευνας και μελέτης της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου.
Στις 430 σελίδες του περιλαμβάνονται οι πιο σύγχρονες πληροφορίες που αφορούν στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, στους ανθρώπους και στις ασχολίες τους, στην καθημερινή ζωή, στην αρχαιολογία και στη λαογραφία, στα πολιτισμικά μνημεία και στις παραδόσεις κάθε περιοχής της  του Ρεθύμνου.

Οι λεπροί στην Κρήτη: Απαντήσεις για την “ιερή νόσο”



Οι λεπροί στην Κρήτη: Απαντήσεις για την “ιερή νόσο”
Κάποτε, πριν από πολλούς αιώνες, μια φριχτή αρρώστια “χτύπησε” τους ανθρώπους. Είπαν ότι την έστειλε ο Θεός για να τιμωρήσει τους αμαρτωλούς ή για να δοκιμάσει τους εκλεκτούς και στα βυζαντινά χρόνια την ονόμασαν «ιερή νόσο» (όπως και την επιληψία). Αιτία, όμως, της αρρώστιας ήταν ένα μυκοβακτήριο. Ο Θεός ήταν απλώς το πρόσχημα για την περιθωριοποίηση των ανθρώπων αυτών, που έμειναν ξεχασμένοι στο περιθώριο της ιστορίας.